18 maart 2025 - Zoom

Online Masterclass - Emotie-eten

Kies uit live en/of on-demand

  • De inloggegevens worden op de dag van uitvoering verstuurd.
  • Verhinderd tijdens de live stream? Je kunt de scholing ook on demand volgen. Binnen 24 uur na afloop van de livestream ontvangen alle ingeschreven deelnemers toegang tot de opnames in onze online leeromgeving. Deze opnames zijn beschikbaar van 19 maart 2025 tot en met 26 maart 2025, zodat je op een moment dat jou uitkomt de scholing kunt volgen.

Online Masterclass - Emotie-eten


Startdatum 18 maart 2025

Aanvangstijd 15:00 uur

Eindtijd 17:00 uur

Locatie Livestream - Zoom

Prijs € 89,00 ex. 21% BTW

Uiterste inschrijfdatum 18 maart 2025

Max. aantal deelnemers 150

Bij emotie-eten wordt voedsel gebruikt om met negatieve emoties zoals stress, verdriet, eenzaamheid of verveling om te gaan.

In plaats van emoties te verwerken, gebruiken veel mensen eten als tijdelijke troost, wat vaak leidt tot schuldgevoelens, schaamte en een verstoorde relatie met voedsel. Het is daarom belangrijk dat hulpverleners de wisselwerking tussen emoties en eetgedrag begrijpen, zodat ze cliënten kunnen helpen dit patroon te doorbreken.

De rol van emoties in eetstoornissen wordt vaak onderschat. Veel cliënten zijn zich niet bewust van hoe sterk hun emoties hun eetpatronen beïnvloeden. Emotie-eten kan variëren van binge eating tot constant snacken zonder fysieke honger. Hulpverleners spelen een cruciale rol in het helpen herkennen van deze patronen.

In deze masterclass onder leiding van expert en ervaringsdeskundige Drs. Marleen Derks krijgen hulpverleners inzicht in de oorzaken van emotie-eten en leren ze strategieën om cliënten te begeleiden bij het identificeren van triggers en het ontwikkelen van gezonde copingmechanismen. Er wordt ingegaan op factoren zoals stress, opvoeding en sociale druk, die emotie-eten kunnen versterken.

De masterclass biedt handvatten om cliënten te helpen hun emoties te herkennen en hier gezond mee om te gaan, onder andere door ademhalingsoefeningen, meditatie en bewustzijnstechnieken. Hulpverleners leren ook hoe ze een veilige omgeving kunnen creëren waarin cliënten steun vinden bij elkaar, wat cruciaal is voor acceptatie en gedragsverandering.

Op de hoogte blijven van al onze scholingsactiviteiten? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief!


Voor wie?

Deze online masterclass is bedoeld voor leerkrachten, jeugdzorgwerkers, kinderpsychologen, jeugdartsen en -verpleegkundigen, pedagogisch medewerkers, en iedereen die professioneel betrokken is bij cliënten die worstelen met eetproblematiek.

Werk- en denkniveau: HBO - Universitair.


Wat leer je?

  • Inzicht verkrijgen in de oorzaken van emotie-eten en eetstoornissen, zoals stress, opvoeding en biologische invloeden
  • Herkennen van emotionele signalen die bijdragen aan eetgedrag en leren hierop te reageren
  • Ontwikkelen van praktische vaardigheden om met emotionele triggers om te gaan, zoals ademhalingsoefeningen en meditatie
  • Vergroten van zelfinzicht door persoonlijke reflectie en het toepassen van zelfonderzoekstechnieken
  • Leren van de ervaringen van anderen om eigen gevoelens en gedrag te normaliseren en accepteren

Programma

  • 15.00 uur: Introductie door moderator Dr. Guido van de Luitgaarden [Euregionaal Congresburo]
  • 15.10 uur: Lezing van Drs. Marleen Derks [Piekerpoli] - deel 1 - inclusief gelegenheid tot het stellen van vragen
  • 16.00 uur - pauze
  • 16.10 uur Lezing van Drs. Marleen Derks - deel 2 - inclusief gelegenheid tot het stellen van vragen
  • 17.00 uur: Einde

Wie zijn de sprekers?

Guido van de LuitgaardenEuregionaal Congresburo
Dr. Guido van de Luitgaarden
Bijdrage: Moderator en host

Guido van de Luitgaarden is opgeleid als sociaal-pedagogisch hulpverlener en werkte in die hoedanigheid onder meer in het sociaal-cultureel werk. Hij was gedurende 16 jaar als senior onderzoeker en docent werkzaam bij Zuyd Hogeschool, lectoraat Sociale Integratie. Guido promoveerde aan de University of Salford (VK) op een proefschrift over oordeels- en besluitvorming bij vermoedens van kindermishandeling. Sinds 2006 is hij verbonden aan het Euregionaal Congresburo en het Centrum voor Educatie en Supervisie. Daarnaast is hij echtgenoot en (pleeg)vader.

Marleen DerksPiekerpoli
Drs. Marleen Derks
Bijdrage: Inzicht en oplossingen voor emotie-eten

Marleen Derks heeft haar eigen praktijk als psycholoog en is actief als supervisor, trainer en spreker. Zij schreef in 2015 "Nooit meer piekeren", dat inmiddels toe is aan de vijfde druk. Naar aanleiding van dit boek opende Marleen in 2015 de eerste Piekerpoli wat uitgegroeid is tot een landelijk netwerk van samenwerkende psychologen en therapeuten. In 2024 verscheen haar tweede boek "Eten zonder bodem" over emotie eten.

Deze masterclass onderzoekt de oorzaken van emotie-eten en eetstoornissen, met aandacht voor factoren zoals stress en opvoeding. De nadruk ligt op het herkennen van emotionele signalen en het ontwikkelen van vaardigheden om hiermee om te gaan. Psycholoog Marleen Derks deelt zowel haar professionele kennis als persoonlijke ervaringen. Hierdoor krijgen deelnemers praktische handvatten om emotie-eten beter te begrijpen en aan te pakken.


Accreditatie

SKJ
2 punten voor jeugd- en gezinsprofessionals in de categorie informeel leren - conferentie

NIP K&J / NVO-OG
In behandeling

Registerplein
2 punten voor:

  • Cliëntondersteuners
  • GGZ-agogen
  • Gezinshuisouders
  • Kinderwerkers / jongerenwerkers
  • Maatschappelijk werkers
  • Mantelzorgmakelaars
  • Psychodiagnostisch werkers
  • Sociaal agogen
  • Sociaal werkers

Prijs en korting


Prijs

De prijs voor deelname aan deze dag is € 89,00 ex. 21% BTW en dit bedrag moet direct na inschrijven worden voldaan via iDeal of een andere online betaalmethode.

Na afloop krijg je een Bewijs van deelname en worden (indien van toepassing) de registerpunten bijgeschreven.


Kortingen

Ben je eigenaar van een eenmanszaak zonder personeel en kies je voor een jaarabonnement waarmee je voor een vaste prijs een jaar lang aan al onze online congressen, webinars en online masterclasses deel kunt nemen. Je kunt alleen gebruik maken van deze korting als je direct online betaalt.

Wil je deelnemen met een groep van 5 of meer personen, dan kun je gebruik maken van de groepskorting. Op die manier neemt elke vijfde deelnemer van de groep gratis deel. De hoofdaanmelder ontvangt na inschrijving de groepscode en stuurt deze door naar de 4 collega's. Elke collega moet daarna zelf inschrijven onder vermelding van deze code.


Alle voordelen op een rij

  • Expert en ervaringsdeskundige (Nederlandstalig)
  • Gelegenheid tot het stellen van vragen middels de chatfunctie
  • Bewijs van deelname, handout en artikelen achteraf
  • Herregistratiepunten

Aanmelding

Aanmelding verloopt via het online inschrijfformulier en gebeurt op volgorde van aanmelding.

Wacht niet te lang met inschrijven. Op dit moment is er nog plaats, maar vol is vol!

Kun je zelf niet komen? Vertel dan een collega over deze dag!